Historien bag Skolernes Motionsdag

Fredag i uge 41 er en dag i bevægelsens tegn på landets skoler. Sådan har det været lige siden 1982, når Skolernes Motionsdag år efter år har skabt glæde, fællesskaber og oplevelser for eleverne.

Det hele startede på Fyn
…helt præcist i 1982. Leif Andersen og andre idrætslærere i Dansk Skoleidræts daværende amtsudvalg på Fyn ville lave et stort fælles motionsarrangement for alle skoler på øen. Det skete bl.a. som ”et svar” på et ønske fra Fyens Stiftstidende, der den 30. maj 1982 bragte en artikel fra et ”jogging-løb” i New Zealand med hele 80.000 deltagere. Som avisen skrev: ”Kunne vi dog blot få sådan et løb på benene herhjemme…”. Den udfordring blev taget op af de fynske skoleidrætsfolk.

Den allerførste udgave, De Fynske Skolers Motionsløb, blev en succes. I alt deltog 55.214 skoleelever fra 189 skoler på Fyn i 1982

Jagt og børn i skoven – en dårlig kombination
Derfra gik det stærkt. Med inspiration fra den boblende motionsløbsbølge i firserne opstod arrangementet De Fynske Skolers Motionsløb. Dagen blev fastlagt til den sidste dag før efterårsferien, hvor skolerne lokalt gjorde brug af deres nærområde til løbeturen.

Med i Dansk Skoleidræts amtsudvalg på Fyn dengang var også Lene Mygenfordt, der var lærer på Søhusskolen i Odense. Hun har flere anekdoter i ærmet fra de første år.

– Faktisk skulle løbet have ligget to uger tidligere, men vi blev gjort opmærksomme på, at jagten gik ind 1. oktober, så det ville være uhensigtsmæssigt at have eleverne løbende rundt i skovene der. Derfor blev løbet fastsat til fredag inden efterårsferien, husker Lene Mygenfordt.

 

 

Fra Skolernes Motionsløb til Skolernes Motionsdag
I løbet af få år deltager skoler fra hele landet, og arrangementets indhold udvikler sig. Skolerne arrangerede nu udover det traditionelle løb også cykling, rulleskøjteløb, triatlon, dans og boldspil med mere. I 1993 ændres navnet derfor fra Skolernes Motionsløb til Skolernes Motionsdag.
For Lene Mygenfordt står særligt 1997-udgaven stærkt i erindringen. Tusindvis af skoleelever fik lov til at løbe over Storebæltsbroens vestlige ende cirka et halvt år før broen blev indviet.
– Det var driv-regnvejr, men det var så stort, at eleverne fik lov til at løbe til Sprogø. Alle landets skoler var inviteret, og en del takkede ja, så vi havde en masse elever til at overnatte på skoler i Nyborg dagen før, husker Lene Mygenfordt.

Diplomerne til Skolernes Motionsdag har set meget forskellige ude i årenes løb.

Ifølge en undersøgelse fra 2018 deltager 96 % af landets grundskoler i Skolernes Motionsdag.

×

Danmarks Motionsuge

Skolernes Motionsdag er i år en del af Danmarks Motionsuge – et landsdækkende motionstiltag i regi af DGI, Danmarks Idrætsforbund, DR, Dansk Firmaidrætsforbund og Dansk Skoleidræt.

I løbet af hele uge 41 vil der landet rundt være masser af aktiviteter og fokus på bevægelse.

Fredag i uge 41 – samme dag som Skolernes Motionsdag – indgår motionsdagen i en landsdækkende danserekord, som skydes i gang kl. 11.50 den 15. oktober. 2021.

Hvis du gerne vil have at jeres skole tæller med i danserekorden – ud over den rekord vi slår sammen i Skolernes Motionsdag – så skal I blot sørge for, at jeres elever danser fx opvarmningsdansen igen kl. 11.50. 

Danserekorden transmitteres af DR, som samler op på, hvor mange der er med til at danse i hele Danmark.

Hvis I ud over Skolernes Motionsdag OGSÅ tilmelder jer Danmarks Motionsuge, har I mulighed for at sætte hele to rekorder på én dag – og det er jo ikke så dårlig en start på ferien!